Muuttajan muistilista

Muuttajan muistilista
Muutto

Muuton yhteydessä on paljon muistettavaa. Valmistelemalla ja suunnittelemalla asiat etukäteen, muutto sujuu mukavammin ja huolettomammin kuin etukäteen miettimättä. Tutustu siis oheisiin vinkkeihin.

Tutustuminen uuteen asuntoon

Muuttoa kannattaa alkaa suunnitella jo hyvissä ajoin ennen muuttopäivää. Ennen muuttoa varattavalle tutustumiskäynnille on hyvä ottaa mittanauha mukaan, jotta voit mittailla kalusteiden paikkoja olemassa oleville huonekaluille sekä hankittaville.

Muuttolaatikoiden hankinta

Muuttolaatikoita kannattaa varata riittävästi. Painavammat esineet vaativat kestävän laatikon. Myös pakkaustarvikkeita kannattaa hankkia: kuplamuovia, sanomalehdet, post-it laput, sakset ja maalarinteippi saattavat helpottaa muuttorumbaa yllättävissäkin tilanteissa. Muuttopalveluyritykset tarjoavat myös tukevia ja kestäviä laatikoita sekä kuljetusapua muuttoon. Uudessa ja vanhassa kodissa saatat muuton yhteydessä tarvita myös vasaraa, ruuvimeisseliä ja porakonettakin.

 

Pakkaaminen ja muuttoapu

Pakkaaminen kannattaa aloittaa ajoissa. Merkitse laatikoihin, mitä ne sisältävät ja mahdollisesti mihin huoneeseen ne uudessa kodissa kuljetetaan. Pakkaa järjestelmällisesti. Tarpeettomat tavarat on hyvä tässä vaiheessa karsia ja viedä kirpputorille tai kierrätykseen. Vanhan asunnon siivous ottaa myös oman hetken ja avaimet luovutetaan sovitulle taholle, esim. isännöitsijälle, vuokranantajalle tai uudelle omistajalle.

Ulkopuolinen muuttoauto tai muuttopalvelu tulee varata ajoissa, jotta muutto on sovittavissa halutulle päivälle.

Sähkösopimus ja tietoliikenneyhteydet

Sähkösopimus tulee tehdä hyvissä ajoin ennen muuttoa. Se on nykyään tehtävissäs helposti myös internetin kautta. Sähkölaitoksen voit valita itse. Lisätietoja sähkön hintavertailusta saat mm. osoitteesta sahkohinta.fi. Muistathan irtisanoa vanhan asuntosi sähkösopimus. Sopimus tietoliikenneyhteyksistä kannattaa tehdä myös ajoissa teleoperaattorisi kanssa, jotta yhteydet toimivat uudessa kodissasi heti muuton jälkeen.

Tarkista kotivakuutus

Ilmoita uuden kotisi osoite- ja kiinteistötiedot vakuutusyhtiöösi. Kotivakuutus on suositeltavaa tarkistaa muuton yhteydessä ja selvittää samalla, millainen kotivakuutuksesi on: kattaako se esimerkiksi muutossa mahdollisesti aiheutuvat vahingot.

Tee osoitteenmuutos

Tee osoitteenmuutos maistraattiin tai postiin sähköisesti vähintään kaksi viikkoa ennen muuttoa. Muista tehdä jälleenlähettämissopimus postin kanssa. Ilmoita uusi osoite myös mm. pankkiin, kirjastoon ja työnantajalle.

Varainsiirtoveron maksu

Uuden asunnon kaupasta suoritettava varainsiirtovero erääntyy maksettavaksi kahden kuukauden kuluessa omistusoikeuden siirtymisestä.

Kodinkansio

Uusissa asunnoissa on odottamassa kodinkansio , johon on koottu mm. valmistajien tuotekohtaiset käyttö- ja huolto-ohjeet kodinlaitteiden käyttöön sekä hyödyllistä tietoa talotekniikasta.