Saunan siivous – mitä huomioida?

Saunassa lämpökäsitellyt lauteet ja Harvia-kiuas

Saunan pesu aloitetaan lauteiden istuinosien irrottamisella, jos ne ovat irrotettavat. Tämän jälkeen sauna on hyvä imuroida kattoa ja seiniä myöten.


Saunan pesussa kannattaa välttää runsasta vesipesua, sillä se rapistuttaa puupintoja. Likaiset kohdat on kuitenkin hyvä pestä vedellä ja pesuaineella: laudepinnat kastellaan, jonka jälkeen ne pestään sienellä tai harjalla ja veteen sekoitetulla pesuaineella. Harjattaessa tulee muistaa harjata puun syiden suuntaisesti. Lika ja hiki valuvat myös lauteiden alapuolelle, joten istuinosat tulee pestä molemmin puolin, samoin lauteiden runko.


Ihosta irronnut rasva vaatii irrotakseen hieman emäksistä pesuainetta (pH-arvo yli 7). Lattioiden ja seinäpintojen kalkkisaostumat taas lähtevät parhaiten hieman happamalla pesuaineella. Pesun jälkeen pinnat huuhdellaan huolellisesti. Kloriittia saunan pesussa tulee käyttää vain todella likaisissa tahrakohdissa, sillä kloori on ihmiselle ja ympäristölle erittäin haitallinen aine. Lattiakaivot kannattaa puhdistaa aina kylpyhuonepesun yhteydessä. Lattiakaivosuodatin helpottaa lattiakaivon siivottavuutta.


Silikonit eivät kestä mekaanista hankausta. Myös seisova vesi, saippua ja puhdistusaineet vaurioittavat niitä. Värjäytyneet ja mahdollisesti mikrobeja kerryttäneet silikonit tulee vaihtaa uusiin.


Saunan tehokas kuivattaminen siivouksen jälkeen on tärkeää, samoin saunakertojen jälkeen saunaa on hyvä pitää päällä vielä jonkin aikaa, jotta saunatila kuivahtaa.


Sauna on hyvä pestä kerran pari vuodessa ja kylpyhuone kuukausittain, jotta lika ei pääse pinttymään pintoihin.